Waarvoor worden rollenbanen gebruikt?

In de logistiek is het gebruik van rollenbanen onmisbaar, waar het gaat om de toepassing in licht- en middelzwaar goederentransport. Als lopende band, die gebruik maakt van de zwaartekracht, is de licht hellende rollenbaan veelal vervaardigd met dwarsliggende, ronddraaiende rollen. Hierdoor kunnen goederen op een eenvoudige manier worden verplaatst. Om die reden worden rollenbanen veel in de magazijnen van productiebedrijven gebruikt. Er zijn weliswaar rollenbanen zonder hellingen, maar deze worden minder vaak gebruikt, omdat deze handmatig naar de bestemming moeten worden geduwd. Dit vereist dus meer mankracht. Kostenbesparing en doeltreffendheid, zijn vandaag de dag erg belangrijk in bedrijfsvoering. Door te investeren in rollenbanen, zullen transportprocessen niet alleen efficiënter verlopen, het bespaart de medewerkers ook een hoop lichamelijke inspanning.

Toepassing van rollenbanen

Rollenbanen zijn toepasbaar bij productiebedrijven, orderpicken, magazijnen, en bijvoorbeeld pakketverwerking. Afhankelijk van de toepassing, kan bij rollenbanen worden gekozen uit stalen rollen of kunststof rollen. Indien mogelijk wordt voor de kunststof rollen gekozen omdat deze zelf erg licht zijn, maar toch een groot draagvermogen hebben. Kunststof is daarnaast ook goedkoper dan staal. Voor het transporteren van zwaardere goederen wordt geadviseerd, de rollenbanen met stalen rollen te gebruiken. Naast de keuze uit kunststof en staal, is de breedte van de rollenbaan ook flexibel te kiezen, evenals de lengte van de baan en de bocht die in de baan moet worden geplaatst. Door deze vele mogelijkheden is de rollenbaan veelzijdig in het gebruik, binnen de transportwereld.

Onderdelen rollenbanen

Om een rollenbaan compleet te maken, dient de keuze te worden gemaakt uit een snaar-aangedreven rollenbaanbocht, of een ketting-aangedreven rollenbaanbocht.
Ook de invoegwissels, met de keuze uit ketting-over-ketting aandrijving of snaaraandrijving uitvoegwissels, maken deel uit van het geheel. Daarnaast dienen de kettingoverzetters en afduwband naar wens te worden geselecteerd, zodat uiteindelijk de rollenbaan compleet gekozen is.
De keuze voor dit alles, is uiteraard afhankelijk van de goederen die getransporteerd moeten worden. Door de rollenbaan te voorzien van de gewenste toepassingen, creëert u een compleet transportsysteem, dat het werken in goederentransport een stuk efficiënter zal laten verlopen. De breedte en het gewicht van de, te transporteren goederen, zijn veelal de beslissende factoren, waar het gaat om de rollenbanen. Oriëntatie en het op voorhand verdiepen in de vele opties die er zijn, is dus aan te raden.
Bij lichte stukgoederen kan worden gekozen voor een flexibele rollenbaan. De rollenbaan is op deze manier eenvoudig te verlengen. De verstelbare steunen maken het bovendien mogelijk, de baan in hoogte te verstellen.

Bron: Eslogic.nl