Wat is NLP en wanneer is het ontstaan?

Wat is NLP? Het is een vraag die we tegenwoordig steeds vaker zien opduiken. Dat hoeft niet te verbazen. We leven immers in een tijd waarin we als mensen allemaal een grote druk voelen vanuit de maatschappij. Niet alleen ons zakelijk leven, maar ook ons privé leven is door de jaren heen dan ook aanzienlijk door elkaar geschud. Het zorgeloze leven dat onze voorouders op bepaalde momenten konden leven (niet altijd uiteraard) is er voor de jongere generaties heel wat minder bij. Het spreekt voor zich dat dit een bepaalde impact heeft gehad op onze manier van denken en handelen. Negatieve emoties vallen daardoor nooit uit te sluiten en kunnen ervoor zorgen dat ons dagelijks leven sterk wordt beïnvloed. In ieder geval, wil jij ook graag een antwoord krijgen op de vraag “wat is NLP”? Lees dan snel verder!

Waarvoor staat de afkorting ‘NLP’?

Samen met de vraag “wat is NLP” wordt er vooral de vraag gesteld waar deze afkorting nu precies voor staat. Wat dit betreft kunnen we duidelijk maken dat N staat voor ‘Neuro’. Dit heeft uiteraard te maken met ons brein. In ons brein zijn verschillende patronen vastgelegd welke ervoor zorgen dat je een bepaalde emotie ervaart. Die emotie kan zowel positief als negatief zijn, maar heeft altijd een impact op hoe we ons voelen. De L in NLP staat voor ‘Linguistisch’. Dit onderdeel van NLP heeft betrekking tot onze taal en dan in het bijzonder tot de manier waarop we met andere communiceren.

Opvallend is dat de P in NLP staat voor ‘programmeren’. In principe betekent dit dat we als mensen ervoor moeten kiezen om onze hersenen als het ware te programmeren om ons goed te kunnen voelen. Nu moet het gezegd dat NLP haar oorsprong vond in de jaren ’70 waardoor deze term eigenlijk compleet foutief is gekozen. Toen ging men er wellicht nog vanuit dat de mens een soort van computer was waarvan de harde schijf (onze hersenen dus) kon worden geprogrammeerd. In de praktijk is het echter helemaal niet zo dat het bij NLP draait om programmeren, integendeel. Het is vooral zaak om de negatieve patronen die we ervaren om te zetten naar iets positiefs. Op deze manier kan je, je al snel terug beter in je vel voelen.

Wat kan je bereiken met NLP?

De vraag “wat is NLP” is natuurlijk pas beantwoord op het ogenblik dat het duidelijk is wat je hier nu precies allemaal mee kan. Eigenlijk hebben we dit reeds deels beantwoord met de bovenstaande informatie. Belangrijk is in ieder geval om te weten dat het volgen van een cursus NLP ervoor zorgt dat je terug zal leren om grip te krijgen op je emoties. Zo kan je zelf ervaren hoe je, je brein als het ware kan sturen om je terug beter of gelukkiger te voelen.

Een ander voordeel dat je kan ervaren door het volgen van een NLP cursus heeft betrekking tot de manier waarop je communiceert. We staan er vaak niet bij stil, maar de manier waarop we communiceren is vaak bepalend voor de mate aan affectie die we kunnen krijgen van mensen. Tot slot is het met behulp van NLP ook mogelijk om positief gedrag in kaart te brengen. Hopelijk is jouw vraag “wat is NLP precies” op deze manier beantwoord geworden!

Wil je meer informatie over NLP en de voordelen van een NLP training voor jou? De specialisten van NLP Academie staan voor je klaar.