Wat kan een boekhouder voor mijn bedrijf betekenen?

Boekhouden is niet voor iedereen weggelegd. Hoewel sommige ondernemers graag alles zelf doen, is er natuurlijk niets mis met het uitbesteden van bepaalde zaken aan een professional die meer kennis van zaken en ruime ervaring heeft. Daarom kiezen de meeste ondernemers voor een boekhouder die een hoop zaken uit handen neemt op het gebied van financiële administratie. Maar wat doet een boekhouder eigenlijk allemaal? In dit blog lees je meer over de werkzaamheden die een boekhouder voor jouw bedrijf kan uitvoeren.

Het opstellen van je btw-aangifte

Hoewel het voor een kleine onderneming interessanter is om de btw-aangifte zelf te doen, kan een boekhouder je hier bij helpen. Zeker als je dit voor de eerste keer gaat doen is het handig om dit te laten controleren door een boekhouder. Bij grotere bedrijven is het aan te raden om dit uit te besteden aan de boekhouder. Je boekhouder kan op deze manier ook kansen herkennen voor je bedrijf.

Je jaarrekening opstellen

Een boekhouder kan bij het afsluiten van het boekjaar voor het overzicht een jaarrekening opstellen. Hoewel dit niet altijd verplicht is, is het wel verstandig om te doen. Op deze manier houd je inzicht in de financiële situatie van je bedrijf en zie je precies hoeveel je onderneming heeft omgezet uitgegeven en wat de winst is. De meeste boekhouders hebben overigens software waarin wijzigingen direct doorgevoerd worden. Zo blijf je het hele jaar door op de hoogte van de financiële situatie van je bedrijf.

Administratie bijhouden

Een boekhouder is een expert op het gebied van het bijhouden van je complete financiële administratie. Alle afschriften, bonnetjes en facturen worden geregistreerd, gecontroleerd en up to date gehouden. Als ondernemer ben je verplicht om deze gegevens minstens zeven jaar te bewaren.

Het opstellen van facturen

Een factuur opstellen je in de meeste gevallen gewoon zelf. Een boekhouder kan je hier wel bij assisteren door software ter beschikking te stellen die het opstellen van factureren eenvoudiger maakt. Het opstellen van facturen is dan slechts een kwestie van het invullen van enkele gegevens en de rest wordt automatisch opgesteld.

Aangifte inkomstenbelasting

Deze aangifte is complexer dan de btw-aangifte en veel ondernemers laten dit dus over aan een boekhouder. Er zijn namelijk veel regels en wetten die een rol spelen waar je boekhouder alles vanaf weet. Het enige dat je wel zelf moet doen is het aanleveren van alle relevante stukken, maar zelfs daarbij kan je boekhouder je prima helpen.

Boekhouder als adviseur

Meer dan alles is een boekhouder vooral een belangrijke adviseur voor jouw bedrijf. Met zijn adviezen kunt je veel kosten besparen en ben je ook juridisch beter beschermd tegen mogelijke problemen. Op zoek naar een boekhouder bij jou in de buurt? Stolwijk Accountants voert bovenstaande werkzaamheden graag voor jouw bedrijf uit.