Dit kan een belastingadviseur voor je betekenen

Ben jij een particulier of heb je een bedrijf, en je wel wat hulp gebruiken bij je belastingaangifte? Of ben je simpel weg op zoek naar iemand die je goed belastingadvies kan geven? Dan ben je bij een belastingadviseur aan het juiste adres! In deze blog lees je wat een belastingadviseur voor je kan betekenen. 

De werkzaamheden van een belastingadviseur

Je kunt zowel particulier als zakelijk een belastingadviseur inschakelen. Het doen van belastingaangifte zonder kennis is best een uitdaging, en juist dan komt een belastingadviseur goed van pas. 

Je kunt een belastingadviseur inschakelen voor de volgende werkzaamheden:

  • Het bijhouden van de financiële administratie
  • Het controleren van de financiële administratie
  • Het opstellen van financiële rapportages zoals een jaarverslag of jaarrekening
  • Het opstellen van een accountantsverklaring
  • Het geven van belastingadvies
  • Hulp bij belastingaangiftes

Zakelijk

Heb jij een eigen onderneming? Dan ben je verplicht om belastingaangifte te doen. Naast de aangifte inkomstenbelasting, krijg je als onderneming te maken met meer soorten aangiftes. Zo moet je ook aangifte omzetbelasting (btw) doen, en afhankelijk van je rechtsvorm ook aangifte vennootschapsbelasting en/of dividendbelasting. Hiervoor kun je de hulp van een belastingadviseur inschakelen. Heb je niet perse hulp nodig? Dan kun je ook kiezen voor belastingadvies, zodat je profiteert van zoveel mogelijk belastingvoordeel.

Wist je dat je de volledige financiële administratie van je bedrijf kunt uitbesteden aan de belastingadviseur? Het is ook mogelijk om slechts een deel van de administratie uit te besteden, bijvoorbeeld alleen de salarisadministratie. Wat het beste bij je past, is volledig afhankelijk van je eigen wensen. Wanneer je de administratie zelf doet, is het het waard om deze te laten controleren. Het niet correct voeren van de financiële administratie heeft grote gevolgen: het dient als verantwoording naar derden zoals de Belastingdienst. Wanneer je de administratie niet op orde hebt, riskeer je een boete. Dankzij de controle weet je zeker dat je administratie klopt. 

Afhankelijk van je rechtsvorm ben je soms verplicht om maandelijks, per kwartaal of jaarlijks financiële rapportages op te leveren. Ook dat kan een belastingadviseur voor je doen. Heb je een accountantsverklaring nodig? Regel deze dan ook via de belastingadviseur. 

Tot slot kun je, naast belastingadvies, ook een belastingadviseur inschakelen voor financieel advies. 

Particulier

Als particulier moet je jaarlijks belastingaangifte doen. Het gaat dan om de inkomstenbelasting. Dit kan best ingewikkeld zijn en daarom is de hulp van een belastingadviseur fijn. Hij of zij kan de aangifte voor je doen, maar je kunt ook kiezen voor enkel belastingadvies. 

Naast inkomstenbelasting krijg je als particulier ook te maken met andere belastingen, zoals erfbelasting en schenkbelasting. De belastingadviseur heeft hier ook verstand van en kan je hierbij helpen. 

Wist je dat je ook een belastingadviseur kunt inschakelen voor de aanvraag van toeslagen? Denk hierbij aan huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en zorgtoeslag.

Ben je op zoek naar meer informatie over belastingadviseurs, hun werkzaamheden en de kosten die je kunt verwachten? De gids van https://belastingadviseur-wijzer.nl/gids/ is erg uitgebreid en bevat waardevolle informatie en handige tips en tricks.