Luchtverwarming: duurzaam verwarmen, afkoelen en ventileren

Door de temperatuur in jouw woning het hele jaar door op peil te houden, versterk je jouw wooncomfort. Een woning verwarmen gebeurt doorgaans door een cv-ketel, elektrische of houtkachel. De keerzijde van een houtkachel is dat hij erg vervuilend is. Ook een elektrische kachel weet een woning vaak niet effectief genoeg te verwarmen. De energiekosten van een cv-ketel kunnen daarentegen weer behoorlijk oplopen. Niet gek dus dat veel huishoudens tegenwoordig overstappen op duurzame methoden om de woning te verwarmen. Door middel van luchtverwarming kun je op een milieubewuste manier een aangenaam binnenklimaat in jouw woning realiseren. Welke voordelen biedt lucht verwarmen naast duurzaamheid nog meer? In dit artikel lees je alles over de mogelijkheden van dit milieuvriendelijke verwarmingssysteem.

Hoe werkt een luchtverwarmingssysteem?

Je woning laten verwarmen door middel van lucht gebeurt via een goed geïsoleerd kanalensysteem. Dit op maat gemaakte systeem wordt door vakmensen nauwkeurig in jouw woning geïntegreerd. Dit gebeurt zo nauwkeurig dat een luchtverwarmingssysteem helemaal opgaat in het interieur van jouw woning. Het kanalensysteem werkt via roosters en buizen die verwarmde lucht door het hele huis verspreidt. Het retoursysteem filtert de aanwezige lucht daarna nog een keer voordat het opnieuw verwarmd wordt. Het kanalensysteem voor het verwarmen van lucht werkt erg efficiënt en is bovendien uit te breiden met een ventilatiesysteem en handige airconditioning.

Gezonde lucht in jouw woning

Met luchtverwarming ben je verzekerd van gezonde lucht in jouw woning. Dit komt omdat het kanalensysteem over (elektronische) filters beschikt die de lucht eerst filteren voordat het verwarmd wordt en in de kamers van jouw woning terechtkomt. Deze schone lucht is vrij van:

  • Stof (tot 95%)
  • Bacteriën (tot 99%)
  • Pollen (tot 99%)
  • Huisstofmijt (tot 99%)

Een kanalensysteem in jouw woning laten installeren is dan ook extra interessant wanneer jij of iemand in jouw huishouden allergisch is voor stof of huismijt of last heeft van hooikoorts. Het kanalensysteem is daarnaast in staat om de luchtvochtigheid in jouw woning te succesvol reguleren via een luchtbevochtiger. Een juiste vochtbalans in de woning heeft voor iedereen een gunstig effect op de luchtwegen.

Duurzaam afkoelen

Een luchtverwarmingssysteem beschikt over de mogelijkheid om naast jouw woning te verwarmen, deze ook duurzaam af te koelen. Dit gebeurt door middel van Free Cooling. Hierbij wordt koele lucht van buiten naar binnen gebracht, gefilterd en geruisloos in de kamers van jouw woning geblazen. Je hoeft dus geen airconditioning aan te schaffen. Tijdens de zomermaanden zorgt deze handige functie van het luchtverwarmingssysteem voor een frisse en aangename binnentemperatuur in jouw woning.

Bespaar kosten

Tot slot biedt lucht verwarmen de mogelijkheid om flink wat kosten te besparen. Zoals je aan het begin van dit artikel kon lezen, bestaan luchtverwarmingsinstallaties uit geïsoleerde buizen. Dit zorgt ervoor dat er geen warmte wordt verspild. Het kanalensysteem om lucht te verwarmen is dus energiezuinig en dat zie je terug op jouw energierekening. Het is bovendien mogelijk om een luchtverwarmingssysteem aan te sluiten op de centrale verwarming of stadsverwarming in jouw huis. Beschik je al over een innovatieve, goed geïsoleerde woning? Het kanalensysteem kun je in dat geval aansluiten op een hybride of warmtepomp. Let op: het verwarmen van lucht heeft een hoger verbruik dan een woning verwarmen via vloerverwarming (5%) of een cv-ketel (maar liefst 25%). Een luchtverwarmingssysteem is dan ook met name aan te raden voor mensen met gevoelige luchtwegen en allergieklachten die op een duurzame manier hun woning willen verwarmen.