Veranderingen doorvoeren? Ga ervoor!

Veranderingen binnen patronen waar mensen aan gewend zijn, zijn altijd eng. Waarom zou je namelijk iets veranderen wat in principe goed loopt? Toch is het voor bedrijven wel belangrijk om zo af en toe aan verandermanagement te doen. Zo voorkom je dat werknemers in een sleur terecht komen, minder plezier krijgen in hun werk en de productiviteit achteruit gaat. Hou je werknemers scherp en geef ze zo nu en dan de kans om nieuwe uitdagingen te ontdekken! Hier zijn verschillende manieren voor, lees ze hier! 

Wees realistisch in je doelen

Als je veranderingen wilt waarmaken, is het wel belangrijk om vooraf vast te stellen wat je daadwerkelijk met die veranderingen wilt bereiken. Stel dus doelen op, maar zorg er wel voor dat dit haalbare en realistische doelen zijn. Zo zorg je ervoor dat je de steun van je werknemers behoudt, want die zul je zeker nodig hebben. Zodra zij merken dat jij onrealistische verwachtingen aan hen stelt, zal het draagvlak snel vervagen. Daarnaast geeft het behalen van een doel een geluksgevoel en motivatie om verder te gaan, dus het is beter om een aantal kleinere doelen te stellen dan een groot doel. 

Waar ga je de veranderingen doorvoeren?

Voordat je kan bepalen welke veranderingen je gaat doorvoeren, moet je natuurlijk eerst kritisch kijken naar de huidige aanpak. Waar kunnen dingen beter? Ga hierover ook in gesprek met je werknemers. Zij ervaren dingen natuurlijk op een andere manier dan dat jij als werkgever doet. Zo zorg je er ook voor dat je steun krijgt voor de veranderingen die je door wilt voeren. 

Lukt het zelf niet?

Veranderingen doorvoeren zijn lastig en soms is het niet altijd even makkelijk om te bepalen waar je moet beginnen. Het is dan ook een mogelijkheid om iemand in te huren die is gespecialiseerd in verandermanagement. Deze persoon kan door middel van gesprekken en workshops met werkgevers en werknemers een advies uitbrengen over waar hij of zij merkt dat er veranderingen nodig zijn binnen het bedrijf. Handig als je een subjectieve blik zoekt! Misschien komen er dingen naar voren waaraan jullie zelf nog niet hadden gedacht.