Een dedicated server huren: dit zijn de voordelen

Als jij een hosting contract aan het zoeken bent, dan kun je onder andere een dedicated server huren. Andere gangbare opties die je hebt zijn shared hosting en VPS hosting. Aan alle opties zitten voor- en nadelen verbonden en het is belangrijk dat je de optie uitkiest die bij je past. Shared hosting is het goedkoopste en bij deze optie deel je je server met andere website eigenaren. VPN hosting is wat duurder, maar je krijgt dan een eigen Virtuele Private Server en word jouw performance minder beïnvloed door de aanwezigheid van andere websites op de server. Hier lees je over de voordelen van het huren van een dedicated server.

Wat is een dedicated server huren?

Een host is een verhuurder van plekken op het internet. Deze plek heb jij nodig als je een website wilt toevoegen aan het World Wide Web. De hosts bezitten servers en verhuren plekjes op deze servers aan website eigenaren. Hiervoor betaal je een bepaald vast bedrag per maand. Maar in plaats van een stukje server huren kun je ook een dedicated server huren, alleen voor jou en je bedrijf. Je hoeft deze ruimte dan niet te delen en krijgt een hele server die is opgesteld in een datacenter. Aan deze optie zitten belangrijke voordelen verbonden.

1. Geen invloed van andere sites

Kies je voor shared hosting, dan deel je de server met anderen. Dit is dus het tegenovergestelde van een dedicated server huren. Die andere websites, als ze te groot zijn of als ze niet veilig zijn, kunnen de prestaties van jouw website beïnvloeden. Deze kan bijvoorbeeld langzamer worden. Besluit je een dedicated server te huren, dan heb je daar geen last van en is je rekenkracht altijd maximaal.

2. Altijd beschikbaar

Als een host jou een volledige server aanbiedt, dan hangt deze meestal in een datacenter. De verbindingen worden gedaan met glasvezelkabel en er is noodstroom. Dat betekent dat de host jou kan garanderen dat jouw website 100 procent van de tijd ‘up’ is. Je zal dus geen verliezen lijden, want je server kan eigenlijk nooit stoppen met werken. Hosts bieden ook andere diensten aan, zoals een regelmatige back-up, een razendsnelle verbinding en een upgrade service.

3. Volledige ontzorging

Een laatst en ook niet onbelangrijk voordeel is dat je door een dedicated server te huren volledig ontzorgd wordt door je host. Deze regelen je gehele hosting omgeving voor je zonder dat jij je hier druk over hoeft te maken. Als deze optie voor jou het beste is, dan is dit het geld vaak meer dan waard.

Wanneer is een dedicated server huren voordelig?

Als jij net een website opzet, als je een blog hebt, een informatieve website beheert of een website hebt waar je niet financieel van afhankelijk bent, dan is een dedicated server huren niet nodig. Heb je een grote webwinkel of een ander bedrijf waarbij het essentieel is dat de website altijd optimaal draait, dan is het wel een goede optie. De keuze om een dedicated server te huren is uiteindelijk aan jou. Voor minimaal 100 euro per maand word je dan van al je hosting problemen verlost.