Handiger boekhouden met apps en de cloud

Hoewel boekhouding en administratie wellicht een ietwat sullig imago kent, zijn er ook op dit vlak veel innovaties geweest de afgelopen jaren. Met name met de komst van steeds meer apps en cloud diensten. In dit artikel gaan we bespreken hoe jij deze innovaties voor je kunt laten werken, en daardoor tijd en geld kunt besparen.

Facturen en bonnetjes verwerken

De ergernis van vele ondernemers zijn de vele bonnetjes en facturen die inkomen en die plaats gegeven dienen te worden. Of is dat wel zo? Tegenwoordig kun je heel gemakkelijk dit soort documenten scannen met een factuur app, en in principe kun je het document linea recta in de vuilnisbak gooien. Dat lucht op. Minder papier rompslomp in je onderneming. Gelijk handelen, zodat er geen schoenendozen vol met bonnetjes in je kantoor stof moeten verzamelen.

Facturen maken online

Zojuist hebben we behandeld het ontvangen van facturen en het verwerken daarvan. Maar indien je een succesvolle onderneming runt, verzend jij zelf natuurlijk ook facturen hopelijk. Ook dit kan slimmer. Met online facturatie programma’s. Wist je dat er zelfs gratis online facturatieprogramma’s te vinden zijn? Een stuk handiger dan factureren met Word of PDF. Een facturatie programma kent koppelingen met andere online diensten zoals bijv. je online bankieren omgeving. Op die wijze kan het programma controleren of een bepaalde factuur al is voldoen. Zo niet, dan kun je automatisch zonder jouw toedoen, herinneringen sturen.

Back-ups zonder omkijken

Ook fijn dat je niet meer na hoeft te denken over back-ups met cloud boekhouden. Soms schiet het er gewoon bij in, je vergeet backups te maken van je administratie. Een brand of diefstal dat risico bestaat altijd en wanneer dit je zou overkomen heb je een groot probleem, want de Belastingdienst zal geen uitzondering voor je maken hoe vervelend wat je overkomen ook is. Met een cloud boekhouding dienst, regelt het programma dit voor je.

Wat verder handig is van de boekhouding in de cloud is dat ook in principe iedereen van over de hele wereld aan je boekhouding kan werken. Bijv. als je administratiewerk uitbesteed aan een freelancer in India of Kroatië dan kan die persoon met eigen login, inloggen op het platform en werken aan jouw boekhouding. Natuurlijk brengt de cloud ook enige risico’s met zich mee, gelukkig zijn de meeste programma’s goed beveiligd maar kan nooit kwaad om goede veilige wachtwoorden te hebben.