Hoe kies je de beste relatiegeschenken?

Een goed relatiegeschenk kan een positief effect hebben op je zakenrelaties. Sommige relatiegeschenken worden echter gelijk door de ontvanger de prullenbak ingegooid en andere worden jarenlang gebruikt. Hoe zorg je ervoor dat jouw relatiegeschenk in die eerste categorie valt? In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten bij het uitzoeken van een relatiegeschenk.

Houd het persoonlijk

Het belangrijkste bij het geven van geschenken is dat het geschenk op maat is. Het moet dus passen bij de persoon en de situatie. Het is dan ook van belang dat je niet aan al je zakenrelaties hetzelfde geeft. Veel beter is om per persoon of doelgroep te kijken wat hen aanspreekt. Zo houd je het persoonlijk.

Denk vanuit je doel en doelgroep

Het beste is om niet vanuit het cadeau te denken maar vanuit de doelgroep en het doel van het geschenk. Ga dus niet eerst kijken voor cadeaus, maar bedenk eerst voor welk doel en voor welke doelgroep je een geschenk nodig hebt. Vanuit de doel en doelgroep kies je uiteindelijk het juiste geschenk. Het is dus niet de bedoeling dat je een heel leuk geschenk gezien hebt, en hier vervolgens en doel en doelgroep bij zoekt. Dan schiet je vaak je doel voorbij.

Kies het juiste geschenk bij het juiste doel

Zoals hiervoor besproken ga je dus eerst bedenken wat het doel van het relatiegeschenk is, want die geef je natuurlijk nooit zomaar. Een cadeau geven aan een zakenrelatie is een marketing- of communicatieactiviteit. Zorg er dus voor dat het binnen je marketingplan past en geef de cadeaus nooit zomaar op het laatste moment zonder dat er een plan achter zit. Ga dus niet voor een grote beurs nog snel allemaal papieren tassen bedrukken. Het contact aanhalen met relaties of het verhogen van merkbinding bij je klanten zijn bijvoorbeeld twee hele verschillende doelen, waar ook weer hele verschillende cadeaus bij passen. Denk hier goed over na.