Waar staan de kleuren uit de Nederlandse vlag voor?

Iedereen uit Nederland kent hem ongetwijfeld, de Nederlandse vlaggen! De Nederlandse vlag wordt door de inwoners van Nederland uitgehangen bij speciale gelegenheden. Daarnaast staat de vlag symbool voor de eenheid en de onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden. Maar waarom is de vlag nou eigenlijk rood-wit-blauw? Lees snel verder en ontdek de betekenis achter deze kleuren!

Rood

Iemand die zonder veel kennis over kleuren naar de Nederlandse vlag kijkt, zal zeggen dat de bovenste laag van de vlag rood is. In de vlaginstructie van het Ministerie van Algemene Zaken wordt deze kleur benoemd als helder vermiljoen. De Nederlandse vlag is echter niet altijd rood-wit-blauw geweest. De eerste Nederlandse vlag bestond namelijk uit oranje-wit-blauw. Hier is ter zijner tijd echter onrust over gekomen. Na een aantal jaren is de gehele bevolking overgegaan op een vlag die bestaat uit rood-wit-blauw. De rode kleur staat voor het volk.

Wit

Men zegt dat de drie verschillende kleuren de opbouw van het volk symboliseren. De witte kleur staat in dat geval voor de kerk. Deze kleur komt na de rode kleur die het volk symboliseert. Er zijn echter ook mensen die zeggen dat de kleuren zijn afgeleid uit de kleuren van de jachthoorn op het wapen van Willem van Oranje. Die bestaan zou hebben uit rood, wit en blauw.

Blauw

Wanneer je gelooft dat de drie verschillende kleuren de opbouw van het volk symboliseren, dan staat de blauwe kleur voor adel. In vroegere tijden werd deze opbouw gezien als de ‘natuurlijke’ opbouw van de bevolking. Ook in andere westerse landen werd de symboliek van de kleuren mooi gevonden. Vandaar dat Frankrijk en Kroatië deze kleuren ook terug hebben doen komen in hun vlag.

Waarom is de wimpel oranje?

Je zou je nu ook nog af kunnen vragen waarom de wimpel van de Nederlandse vlag oranje is. De wimpel kan als iets typisch Nederlands beschouwd worden. De wimpel dient als nationaal icoon naast de ‘gewone’ Nederlandse vlag. De wimpel wordt in Nederland alleen gebruikt voor feestelijke gebeurtenissen.