Verschillende banen in de civiele techniek

De civiele techniek is een erg groot vakgebied met veel verschillende banen. Overal waar je kijkt zie je gebouwen, wegen of bruggen die met de hulp van civiel technisch geschoolde mensen zijn bedacht of gebouwd. In dit artikel lees je meer over wat verschillende civiele techniek vacatures is en over welke banen er in dit vakgebied zijn. 

Wat is civiele techniek?

Een andere naam voor civiele techniek is ook wel weg- en waterbouwkunde. Zoals je uit deze naam al wel kunt opmaken heeft weg- en waterbouwkunde te maken met alles rondom het ontwerpen en bouwen van alle infrastructuur. Civiele techniek gaat over het ontwerpen, bouwen, realiseren en onderhouden van de infrastructuur, dit maakt dat het een heel groot vakgebied is. Civielers worden onder andere ingezet bij het bouwen of onderhouden van dijken, tunnels, wegen, spoorwegen en sluizen. 

Wanneer een brug niet meer stabiel lijkt kunnen civiel technische medewerkers de brug onderhouden. Wanneer er een nieuwe weg moet worden aangelegd van locatie A naar locatie B kunnen civiel technische medewerkers dit plan ontwerpen en nadenken over hoe dit het best kan worden gebouwd in de omgeving. 

Welke vacatures zijn er?

Er zijn veel verschillende banen binnen het vakgebied van de civiele techniek en dus ook veel verschillende vacatures. Voor veel banen wordt een HBO werk- en denkniveau gevraagd maar er zijn ook vacatures waarbij een MBO opleiding voldoende is. 

Zo is er een vacature als werkvoorbereider, dit is een vacature waarbij je minimaal een MBO opleiding afgerond moet hebben. In deze functie zul je processen bewaken, planningen maken, communiceren met de projectleider, uitvoerders en opdrachtgevers, werkopdrachten aanmaken voor monteurs en eventueel bodem checks uitvoeren. Zoals je kunt zien zijn de werkzaamheden erg gevarieerd, dit maakt het werk leuk om te doen. 

Met een HBO of Wo diploma op zak kun je ook projectleider worden binnen de civiele techniek. Bij zo’n functie geef je vooral sturing aan diverse projecten waar jouw bedrijf aan werkt. Ook stel je planningen op en denk je mee over het gebruik van het budget. Daarnaast geef je ook adviezen aan aannemers, adviseurs of derden met betrekking tot de verschillende projecten.