Heb ik een notaris nodig?

De kans is groot dat je op een gegeven moment de diensten van een notaris nodig hebt. Maar wat doet een notaris precies? En wanneer heb je een notaris nodig? We vertellen je er meer over in dit artikel.

Wat doet een notaris?

Een notaris is iemand die door de staat is aangesteld om op te treden als een onpartijdige getuige om fraude te voorkomen tijdens de ondertekening van een document. Een notaris zal het ondertekeningsproces controleren. Zijn of haar taak is om ervoor te zorgen dat je daadwerkelijk de persoon bent die het document ondertekent, dat je niet gedwongen wordt te ondertekenen, dat je begrijpt wat je ondertekent en soms zelfs om een eed af te leggen. De aanwezigheid van een notaris is bedoeld om meningsverschillen over de legitimiteit van een handtekening te voorkomen en om mensen te beschermen tegen misbruik.

Wanneer heb ik een notaris nodig?

Op de volgende momenten heb je een notaris nodig:

Erkenning: je moet waarschijnlijk een notaris op een bepaald moment een document laten bevestigen. Overdracht van eigendom van onroerend goed vereist meestal een notaris, zoals het verlenen van volmacht.
Eed: in een eed verklaar je dat de inhoud van een bepaald document waar is. De eed wordt afgelegd door een notaris en hangt vaak samen met bewijsmateriaal dat in de rechtbank wordt gepresenteerd.
Certificering van kopieën (niet in alle staten): in sommige stegen heeft een notaris de mogelijkheid om aan te gegeven dat een kopie van een document in feite een exacte kopie is.

Wat kan een notaris niet doen?

Een notaris behandelt juridische documenten en heeft juridische kennis opgedaan, maar het is verboden om als juridisch advies te geven of de notaris documenten voor je te laten maken. Een notaris is er alleen om een authenticatie rol uit te voeren en niet om zijn of haar mening te geven over de inhoud van wat wordt ondertekend.

Zoals bij alle juridische procedures, is het raadzaam contact op te nemen met een advocaat wanneer je niet zeker weet wat je moet doen of wat je ondertekent.

Waar vind ik een notaris?

Ben je op zoek naar een notaris? Klik dan hier!